…Komt niet altijd zoals gewenst aan de achterkant eruit. Enige tijd geleden werd mij een paard gepresenteerd dat al enige maanden last had van diarree. Hij zag er verder goed uit en was gelukkig fit en vrolijk. De eigenaar moest wel heel veel voeren om het paard enigszins op gewicht te houden.

Diarree kan vele oorzaken hebben. Van slechte voeding over stress tot verminderde darmfunctie, en alles daar tussenin. Gedreven en vastberaden ging ik op zoek naar aanwijzingen, die het probleem konden verklaren.

Over het lichaam voelde het paard goed, kleine bemerkingen daargelaten. Ook geen grote gevoeligheid op de maag en geen irritatie van de darmen. De eigenaresse vertelde gaandeweg dat het paard grote moeite had met kauwen. De tandarts had de tanden wel altijd netjes bijgehouden. Toch kon het paard het voedsel niet op de juiste manier vermalen. Na correctie van de kaakgewrichten kon dit paard weer op de juiste manier zijn voedsel vermalen en werd de mest in afzienbare tijd normaal.

Wanneer voeding niet gemaald wordt, komt dit ook niet op de juiste manier in de maag terecht. Te grote vezels en onvoldoende speeksel kan de maag niet compenseren. Er ontstaat dus diarree.