Een van de (zoveel) enge momenten die elke paardeneigenaar kent: een hoop kabaal op stal, ferme trappen tegen de stalmuren, gekreun. Snel ga je kijken wat er aan de hand is. Shit! Jouw paard ligt vast in zijn stal. Met wat aanmoediging probeer je hem weer op de benen te krijgen. Net voordat je de hulptroepen erbij wilt roepen, schuift hij zichzelf met een harde kreun van de wand. Gelukkig, hij staat weer op zijn benen. Snel controleer je op schaafwonden, maar het lijkt mee te vallen.

Precies dit overkwam recent een klant van mij. Het paard ontwikkelde vrijwel meteen dikke benen. Twee dagen later werd het alleen maar erger. De benen werden gekoeld, het paard gestapt. Na een week rustig aan te doen waren de benen weer wat bijgetrokken. Omdat er geen kreupelheidsklachten waren, werd de training weer opgepakt. In de training voelde het paard echter wat flauw en sneller moe dan voorheen.

Na kort onderzoek van het paard leek het er sterk op dat hij, door het heftige spartelen en krachtzetten, zijn middenrif (diafragma) had overprikkeld. Hierdoor was deze minder mobiel dan voorheen.

Het middenrif beweegt met inademen naar beneden en met uitademen naar boven. Door het middenrif lopen o.a. de aorta en de onderste holle ader (vena cava). De op-en-neerwaartse beweging van het middenrif ondersteunt het hart ook bij het terughalen (oppompen) van zuurstofarm bloed. Wanneer dit zuurstofarme bloed niet goed terug wordt gehaald naar het hart, blijven er afvalstoffen in de benen achter, de zogenaamde opgelopen/stijve onderbenen.

Door het mobiliseren en normaliseren van het middenrif is de ontoereikende pompfunctie hersteld en heeft het paard inmiddels weer dunne benen en is ook weer fit in de training.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s